PARTNERSHIP WITHOUT BORDERS

Religious cultural heritage and tourism developmentin Nyíregyháza and Berehovo

A tetőről a Vérke patakba – Megvalósult a beregszászi templom csapadékvíz elvezetése

Fotómankovicssándor

Régi vágya valósult meg a beregszászi római katolikus híveknek: a tető felújításának részeként 2020 októberében-novemberében elvégzett munkálatoknak köszönhetően megoldódott a Szent Kereszt Felmagasztalása-templom és -plébánia épületének csapadékvíz elvezetése. Beázások így már biztosan nem fenyegetik a templom mennyezetének és falának freskóit.

A HUSKROUA/170263.1/0057 azonosítójú, Egyházi kulturális örökség és turizmusfejlesztés Nyíregyházán és Beregszászon elnevezésű projekt részeként, a kijevi székhelyű Kulturális Minisztérium által jóváhagyott engedélyek birtokában 280 méter hosszúságban fektették le a csapadékvíz elvezető rendszer elemeit a templom és annak szomszédságában csörgedező Vérke patak között. A korszerű vízelvezetési technológiának köszönhetően évente átlagosan 520 m3 esővíz jut a templom tetőszerkezetéről egy 200 mm átmérőjű gerincvezetéken keresztül a Vérke patakba.

A XIV. században épült templomépület ma látható formáját az 1846-os utolsó nagyobb felújításon kapta. Ezért is volt időszerű a tetőszerkezetet érintő felújítás. A munkálatok végzése az épület állagmegóvásán túl környezetvédelmi szempontból is jelentősek, hiszen a csapadékvíz elvezetése a Vérke patak vízhozamának növeléséhez is hozzájárul, mely a beregszászi és ungvári járás több mint 40 hektárnyi termőföldjének vízutánpótlását biztosítja.

Text: Papp Erika

Photo: Mankovics Sándor

Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine

ENI Cross-border Cooperation Programme 2014–2020

This website has been funded by the European Union. Its content is the sole responsibility of its authors and does not necessarily reflect the views of the European Union.

European Union flag

The programme is co-financed
by the European Union