PARTNERSHIP WITHOUT BORDERS

Religious cultural heritage and tourism developmentin Nyíregyháza and Berehovo

Elkészült a plébániai látogatóközpont új közösségi tere

dsc01720 denoiseai clear sharpenai softness

A Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Egyházközség az eredetileg a társszékesegyház épületében kialakítani tervezett közösségi tér helyszínének módosítását kezdeményezte a munkálatok megvalósítását felügyelő Irányító Hatóságnál még 2021 februárjában. A módosítás engedélyezését követően a templommal szomszédos plébániaépületben alakították ki az új teret. A munkálatokkal augusztus elején végeztek a szakemberek.

A közösségi tér módosított helyszíne a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház épületével szomszédos plébánia épületének akadálymentesített, lifttel is megközelíthető második, legfelső emelete, ahol négy helyiség egybenyitásával tágas, világos, egységes teret hoztak létre. Az eredeti tervek szerint a templom főhajójából választottak volna le kb. 40 m2 területet a közösségi tér kialakítására, a módosításoknak megfelelően azonban a plébánia épületében válaszfalak bontásával és egy parapetfalra épített, méretre gyártott elemekből alakították ki az új, 110 m2 alapterületű, légkondicionált helyiséget, amely új ajtókat, padlóburkolatot és álmennyezetet is kapott. A munkálatok megkezdése előtt, eredetileg ilyen volt az átalakítandó terület:

dsc07072 edit (2)

A bontás utáni állapotában így nézett ki:

20210503 közösségi helyiség 001 (1)

Majd a munkálatok végeztével ilyen lett a plébánia épületében kialakított új közösségi tér:

dsc01720 denoiseai clear sharpenai softness

A módosított helyszínen kialakított közösségi tér korunk elvárásainak megfelelően tölti be mindazokat a funkciókat, amelyeket a pályázat keretében eredetileg megvalósítani tervezett az egyházközség, azonban az új tér jellegéből és méretéből adódóan további igényeket is kiszolgálhat.

A módosított helyszínnek köszönhetően nem csökken a templom eredeti befogadóképessége. További előny, hogy a tervezetthez képest majd háromszoros alapterületű közösségi tér létesült az új helyszínen, amely mind az akadálymentes megközelíthetőség, mind az infrastrukturális háttér, mind a járványhelyzet miatti szükséges óvintézkedések biztosíthatósága szempontjából kedvezőbb alternatívát jelent. A tágas térben lehetőség nyílik gyermekmegőrző funkció kialakítására is, ugyanis az új látogatóközpont mellett a plébánia egyéb kiszolgálóhelyiségei is rendelkezésre állnak.

“A megnövekedett befogadóképességnek köszönhetően az új helyiség közösségi teremként betöltött szerepe kibővül, mivel nagyobb létszámú rendezvények megszervezésére válik alkalmassá, miközben a templom épületének eredeti befogadóképessége nem csökken. Megszűnik a kockázata az egyházi tevékenységek, rendezvények megzavarásának. A látogatóközpontban lehetőség nyílik bármely, a templomban zajló esemény online közvetítésére, így akár ebből a helyiségből is követhetők a misék, egyházi rendezvények. Gyermekmegőrző, – játszó tér kialakítása is megoldható, ily módon a közösségi tér eredetileg tervezett gyermekmegőrző funkciója is megmarad, sőt tovább bővül, mivel a plébániai helyszínen tálalókonyha is rendelkezésre áll, amely étel és ital melegítését is lehetővé teszi a kisgyermekes szülők számára, továbbá pelenkázó-helyiség kialakítására is lehetőség van” – olvasható a módosítás indoklásában.

 

Text: Papp Erika

Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine

ENI Cross-border Cooperation Programme 2014–2020

This website has been funded by the European Union. Its content is the sole responsibility of its authors and does not necessarily reflect the views of the European Union.

European Union flag

The programme is co-financed
by the European Union