PARTNERSÉG HATÁROK NÉLKÜL

Egyházi kulturális örökség és turizmusfejlesztésNyíregyházán és Beregszászon

A projektről

A projekt tartalma

A templomok, mint a vallásgyakorlás épületei és színterei, tárgyi és eszmei örökségük révén jelentős szerepet töltenek be Európa kulturális életében. A HUSKROUA/1702/3.1/0057 számú „Egyházi kulturális örökség és turizmusfejlesztés Nyíregyházán és Beregszászon” elnevezésű, határon átnyúló projekt célja Magyarország és Ukrajna két meghatározó, egyházi örökségként ránk maradt építészeti értékeinek megőrzése, kulturális és turisztikai fejlesztése. Az élő közösségi térként is funkcionáló egyházi épületek építészeti és örökségi értékeinek megőrzése valamint turisztikai fejlesztése segítséget nyújt az épületek mind szélesebb körű használatában.

A projekt beruházásának eredményeként megújul Nyíregyházán a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház orgonája, valamint közösségi- és gyermekmegőrző helyiséget, mosdókat, a templom egyik harangtornyában pedig kilátóközpontot alakítanak ki, melynek köszönhetően a műemlék templom a szakrális központi szerepén túl Nyíregyháza kiemelt turisztikai helyszínévé válhat. A látogatókat többnyelvű érintőképernyős információs tábla segíti a tájékozódásban.

A projekt – országhatárokon átívelően – részt vállal a beregszászi Szent Kereszt Felmagasztalása-templom épületének és vízelvezető rendszerének felújításában, modern kerékpártároló kialakításában, érintőképernyős információs tábla kihelyezésében, mellyel megvalósul európai kulturális örökségünk védelme és a templom mai kor elvárásainak megfelelő bemutathatósága. A beruházással az épület újra méltó helyszínévé válhat a római katolikus közösségi- és hitéletnek, melyről tanulmány, kézikönyv és kisfilm is készül.

A projektben résztvevő partnerszervezetek

A projekt megvalósítása

A megvalósítás időszaka: 2020. június 1. – 2022. május 31. (24 hónap)

A támogatás teljes összege: 938 865,68 EUR

A projekt az Európai Unió finanszírozásában, a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI CbC 2014-2020 Program támogatásával valósul meg.

Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine

ENI Cross-border Cooperation Programme 2014–2020

Ez a honlap az Európai Unió finanszírozásával jött létre. Tartalma az alkotók kizárólagos felelőssége, nem szükségszerűen tükrözi az Európai Unió nézeteit.

European Union flag

Az Európai Unió társfinanszírozásával
megvalósuló program