PARTNERSHIP WITHOUT BORDERS

Religious cultural heritage and tourism developmentin Nyíregyháza and Berehovo

Partnerség határok nélkül – Európai Uniós pályázati program keretében újul meg a nyíregyházi társszékesegyház és a beregszászi templom

100 évvel ezelőtt még közös egyházmegyéhez tartozott a két római katolikus templom, ma már egy országhatár választja el egymástól. Az Európai Unió Partnerség határok nélkül elnevezésű programja ezeket a határokat bontja le azzal, hogy a két egyházközségnek, mint együttműködő partnereknek nyújt
850 ezer euró támogatást Magyarország és Ukrajna két meghatározó, egyházi örökségként ránk maradt építészeti értékének megőrzésére, valamint azok kulturális és turisztikai fejlesztésére. A két egyházközség mellett egy-egy helyi turisztikai iroda segíti majd a fejlesztések idegenforgalmi népszerűsítését, határainkon innen és túl. A pályázatban együttműködő partnerek a közös projekt megnyitóját 2020. augusztus 26-án tartották Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban.

A projekt beruházásának eredményeként megújul a társszékesegyház orgonája, valamint egy többfunkciós közösségi teret, mosdókat, a templom plébánia felőli harangtornyában pedig kilátóközpontot alakítanak ki a műemlékvédelemre vonatkozó szigorú szabályok szem előtt tartásával. A templomba betérő látogatókat többnyelvű érintőképernyős információs tábla segíti majd a tájékozódásban. A beruházásnak köszönhetően a műemlék templom a szakrális szerepén túl Nyíregyháza kiemelt turisztikai helyszínévé is válhat.

A beregszászi római katolikus templom épületének és vízelvezető rendszerének felújításával, modern kerékpártároló kialakításával, érintőképernyős információs tábla kihelyezésével a program megvalósítja egyházi és európai kulturális örökségünk védelmét, valamint a templomnak a mai kor elvárásainak megfelelő bemutathatóságát. A munkálatoknak köszönhetően az épület újra méltó helyszínévé válhat a római katolikus közösségi- és hitéletnek.

A projekt ünnepélyes megnyitóján Felföldi László plébános köszöntötte a meghívottakat. Dr. Harsányiné Tóbiás Tímea, a projekt pénzügyi vezetője ismertette a megvalósítás jogi és pénzügyi feltételeit, majd Fejér Péter a projekt vezetője az elvégzendő munkálatokat mutatta be. Tarpai József, a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség kurátorától a Kárpátalján végzendő munkálatokról, illetve a megvalósíthatóság finanszírozási feltételeiről Bordacsenkó Alexandrától hallhattak a megjelentek.

A tervek és az engedélyek birtokában mindkét helyszínen heteken belül megkezdődnek a munkálatok. A projekt befejezése várhatóan 2022 májusában ér véget. A munkálatok végzése idején a liturgiák és a társszékesegyház zavartalanul látogatható.

Text: Papp Erika

Photo: Papp Erika

Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine

ENI Cross-border Cooperation Programme 2014–2020

This website has been funded by the European Union. Its content is the sole responsibility of its authors and does not necessarily reflect the views of the European Union.

European Union flag

The programme is co-financed
by the European Union