[wpml_language_selector_widget]

PARTNERSHIP WITHOUT BORDERS

Religious cultural heritage and tourism developmentin Nyíregyháza and Berehovo

Toronykilátó a belváros szívében – Sajtónyilvános bemutatón szentelte meg Palánki Ferenc megyéspüspök a társszékesegyház harangtornyát

eva 5912

Sajtónyilvános rendezvényen mutatták be 2021. december 5-én a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház közelmúltban felújított és látogathatóvá alakított harangtornyát. Az Európai Unió Partnerség határok nélkül elnevezésű programja által finanszírozott munkálatok során felújított, immár a nagyközönség számára is látogatható templomtornyot Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök szertartás keretében áldotta és szentelte meg. Az eseményen jelen volt és beszédet mondott Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere, Csordás Gábor, a társszékesegyház plébánosa és Dr. Harsányiné Dr. Tóbiás Tímea, a projekt pénzügyi vezetője.

Csordás Gábor plébános köszöntőjében kiemelte, hogy kevés az olyan város, ahol annyira szerencsés a templom elhelyezkedése, mint itt Nyíregyházán a társszékesegyházé, mely központi helyen levő műemlék épületként kiemelt figyelmet kap mind a városvezetés, mind a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye részéről. Köszönetet mondott a városvezetésnek, Palánki Ferenc megyéspüspöknek és a híveknek, akik élettel töltik meg az épületet, hogy a templom valódi lelki központként szolgálhatja az emberek lelki igényeit.

A toronykilátó kialakítását finanszírozó projekt pénzügyi vezetője, Dr. Harsányiné Dr. Tóbiás Tímea a fejlesztési munkálatokat megvalósító ENI 2014-2020 határon átnyúló együttműködési program részleteit mutatta be, melynek egyik kiemelt célja a határ menti térségek vallási szempontból kiemelkedő jelentőségű helyeinek fejlesztése. A társszékesegyház tornyának felújítása, turisztikai célú bővítése, a kilátóközpont kialakítása is ezt a célt szolgálja, melynek 28 méter magasságban kialakított kilátószintjére két pihenőszinten keresztül 94 lépcsőfok vezet fel. A munkálatok során felújították a torony elektromos hálózatát és kőlépcsőit, továbbá új kialakítású fémszerkezetű falépcsőket építettek be.

Dr. Kovács Ferenc beszédében méltatta a társszékesegyház által képviselt egyházi örökséget, mely, mint fogalmazott, nem csupán az épített, hanem a szellemi örökséget is jelenti. A polgármester elismerően fogalmazott társszékesegyházról, mint a város karácsonyi ünnepségsorozatainak helyszínéről is, ahova szívesen járnak más felekezetek képviselői és turisták egyaránt. Elmondta, hogy a város vezetése kiemelten kezeli a város főterén, a Városházával szemben elhelyezkedő templom sorsát, melynek külön jelentőséget ad központi elhelyezkedése. Nyíregyháza első embere a templom felújításának további támogatásáról biztosította a jelenlevőket.

Palánki Ferenc köszönetet mondott mindazoknak, akik megálmodták és megvalósították a munkálatokat. A megyéspüspök egyidejűleg azt is bejelentette, hogy a társszékesegyház felújítása egy másik pénzügyi projekt keretében tovább folytatódik: a 120 éves templomépület a közeljövőben – állami forrásból – külsőleg is megújul, másik tornyában pedig harangjátékot helyeznek majd el. Zárásként a főpásztor megáldotta és megszentelte az új toronykilátót, mely a templom nyitva tartási idejében, 9.00 – 17.00 óra között – a liturgiák  időtartamának kivételével – a nagyközönség számára is látogatható.

Text: Papp Erika

Photo: Trifonov Éva

Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine

ENI Cross-border Cooperation Programme 2014–2020

This website has been funded by the European Union. Its content is the sole responsibility of its authors and does not necessarily reflect the views of the European Union.

European Union flag

The programme is co-financed
by the European Union