PARTNERSÉG HATÁROK NÉLKÜL

Egyházi kulturális örökség és turizmusfejlesztésNyíregyházán és Beregszászon

A tetőről a Vérke patakba – Megvalósult a beregszászi templom csapadékvíz elvezetése

Fotómankovicssándor

Régi vágya valósult meg a beregszászi római katolikus híveknek: a tető felújításának részeként 2020 októberében-novemberében elvégzett munkálatoknak köszönhetően megoldódott a Szent Kereszt Felmagasztalása-templom és -plébánia épületének csapadékvíz elvezetése. Beázások így már biztosan nem fenyegetik a templom mennyezetének és falának freskóit.

A HUSKROUA/170263.1/0057 azonosítójú, Egyházi kulturális örökség és turizmusfejlesztés Nyíregyházán és Beregszászon elnevezésű projekt részeként, a kijevi székhelyű Kulturális Minisztérium által jóváhagyott engedélyek birtokában 280 méter hosszúságban fektették le a csapadékvíz elvezető rendszer elemeit a templom és annak szomszédságában csörgedező Vérke patak között. A korszerű vízelvezetési technológiának köszönhetően évente átlagosan 520 m3 esővíz jut a templom tetőszerkezetéről egy 200 mm átmérőjű gerincvezetéken keresztül a Vérke patakba.

A XIV. században épült templomépület ma látható formáját az 1846-os utolsó nagyobb felújításon kapta. Ezért is volt időszerű a tetőszerkezetet érintő felújítás. A munkálatok végzése az épület állagmegóvásán túl környezetvédelmi szempontból is jelentősek, hiszen a csapadékvíz elvezetése a Vérke patak vízhozamának növeléséhez is hozzájárul, mely a beregszászi és ungvári járás több mint 40 hektárnyi termőföldjének vízutánpótlását biztosítja.

Szöveg: Papp Erika

Fotó: Mankovics Sándor

Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine

ENI Cross-border Cooperation Programme 2014–2020

Ez a honlap az Európai Unió finanszírozásával jött létre. Tartalma az alkotók kizárólagos felelőssége, nem szükségszerűen tükrözi az Európai Unió nézeteit.

European Union flag

Az Európai Unió társfinanszírozásával
megvalósuló program