PARTNERSÉG HATÁROK NÉLKÜL

Egyházi kulturális örökség és turizmusfejlesztésNyíregyházán és Beregszászon

A városközpontra néz majd a templomi kilátó a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban

A városközpontra néz majd a templomi kilátó

Két római katolikus templom újulhat meg egy közös pályázatból.

Száz évvel ezelőtt közös egyházmegyéhez tartozott a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház és a beregszásziak római katolikus temploma, s bár ma már az országhatár szétválasztja a két egyházi közösséget egymástól, mégis – egy uniós pályáznak köszönhetően – hamarosan együtt újulhat meg a két épület.

Látogatóbarát templom

Az Európai Unió „Partnerség határok nélkül” elnevezésű programja közel 850 ezer euróval támogatja a két szomszédos ország meghatározó egyházi örökségének felújítását, a templomok turisztikai célú fejlesztését. Minderről nemrég egy hivatalos projektnyitón is beszámoltak a pályázó partnerek Nyíregyházán. A találkozón elhangzott, hogy a műemlékvédelmi szabályok betartásával a társszékesegyházban kialakítanak egy többfunkciós közösségi teret, a templom plébánia felőli harangtornyában pedig kilátóközpontot, valamint megújul a templomi orgona.

Több mint hét évvel ezelőtt esett át egy nagyobb felújításon templomunk, akkor a leromlott állapotú orgonát részlegesen sikerült rekonstruálni.

„Az orgona a szentély „lelke”. A hangszer csillogó hangja a misék fényét, ünnepélyességét hivatott szolgálni, nem mindegy, hogy milyen állapotban van. Ehhez a beruházáshoz saját erőt is hozzátesz az egyház” – tudtuk meg Felföldi László atyától. A plébános elmondta, az új közösségi tér lehetőséget nyújt majd családi és közösségi programokra. A pályázattal a történelmi örökség ápolása mellett a határon túli kapcsolatok erősítését is szeretnék szolgálni.

A beruházás ebben az évben elindul, és a tervek szerint 2022-ben ér véget, a munkálatokat úgy szervezik, hogy ne zavarják a liturgiák rendjét.

A toronyban az új kilátó a város főterére néz majd, a műemlék templom a szakrális szerepén túl Nyíregyháza turisztikai helyszínévé is válhat.

„Sőt már most is bármikor bejövök a templomba, mindig találkozom látogatókkal, csoportokkal, családokkal; a Magyarok Nagyasszonya-társ­székesegyház látogatottsága, a templom látogatottsága jónak mondható. A turistákat informálni fogja egy többnyelvű érintőképernyős információs tábla is” – fűzte hozzá Felföldi atya. A pályázatnak köszönhetően a beregszászi római katolikus templom állagát meg tudják óvni, felújítják a tetőszerkezetét és vízelvezetési rendszerét