PARTNERSÉG HATÁROK NÉLKÜL

Egyházi kulturális örökség és turizmusfejlesztésNyíregyházán és Beregszászon

Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház Nyíregyháza

Partnerség határok nélkül

A projekt beruházásának eredményeként megújul a társszékesegyház orgonája, valamint egy többfunkciós közösségi teret, mosdókat, a templom plébánia felőli harangtornyában pedig kilátóközpontot alakítanak ki a műemlékvédelemre vonatkozó szigorú szabályok szem előtt tartásával. A templomba betérő látogatókat többnyelvű érintőképernyős információs tábla segíti majd a tájékozódásban. A beruházásnak köszönhetően a műemlék templom a szakrális szerepén túl Nyíregyháza kiemelt turisztikai helyszínévé is válhat.

A beregszászi római katolikus templom épületének és vízelvezető rendszerének felújításával, modern kerékpártároló kialakításával, érintőképernyős információs tábla kihelyezésével a program megvalósítja egyházi és európai kulturális örökségünk védelmét, valamint a templomnak a mai kor elvárásainak megfelelő bemutathatóságát. A munkálatoknak köszönhetően az épület újra méltó helyszínévé válhat a római katolikus közösségi- és hitéletnek.

A projekt ünnepélyes megnyitóján Felföldi László plébános köszöntötte a meghívottakat. Dr. Harsányiné Tóbiás Tímea, a projekt pénzügyi vezetője ismertette a megvalósítás jogi és pénzügyi feltételeit, majd Fejér Péter a projekt vezetője az elvégzendő munkálatokat mutatta be. Tarpai József, a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség kurátorától a Kárpátalján végzendő munkálatokról, illetve a megvalósíthatóság finanszírozási feltételeiről Bordacsenkó Alexandrától hallhattak a megjelentek.

A tervek és az engedélyek birtokában mindkét helyszínen heteken belül megkezdődnek a munkálatok. A projekt befejezése várhatóan 2022 májusában ér véget. A munkálatok végzése idején a liturgiák és a társszékesegyház zavartalanul látogatható.