PARTNERSÉG HATÁROK NÉLKÜL

Egyházi kulturális örökség és turizmusfejlesztésNyíregyházán és Beregszászon

11

KILÁTÓT ÁLLÍTOTTAK A NYÍREGYHÁZI TEMPLOMTORONYBA

Új látványossággal bővült Nyíregyháza, a város főterén álló római katolikus templom tornyába kilátót építettek. 94 lépcsőfok vezet fel a csúcsra, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a karácsonyi fényekben úszó belvárosra.

A látogatók 29 méter magasról csodálhatják meg a nyüzsgő Kossuth teret mindennap 9 és 17 óra között. Nappal a város panorámáját élvezhetik a látogatók, később gyönyörködhetnek a naplementében. Ebben a hónapban a kilátást az adventi fények teszik még különlegesebbé.

Az új attrakció lehetőséget kínál arra, hogy a helyiek és a városba érkező turisták újszemszögből ismerjék meg Nyíregyházát – mutatott rá Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője. A kilátót Palánki Ferenc megyéspüspök szentelte meg advent második vasárnapján. Beszédében kiemelte, fontos, hogy az egyházi örökségként fennmaradt építészeti értékeket megőrizzék, és a turisztikai fejlesztéseknek köszönhetően pedig széleskörűen ismertessék.

A nyíregyházi templomban további beruházások is várhatóak: tervezik az orgona felújítását, egy közösségi tér létrehozását, valamint a templom másik tornyában egy harangjáték kialakítását. A város polgármestere, Dr. Kovács Ferenc abban bízik, hogy a fejlesztések eredményeként a műemléktemplom a szakrális központi szerepén túl Nyíregyháza kiemelt turisztikai helyszínévé válhat.