PARTNERSÉG HATÁROK NÉLKÜL

Egyházi kulturális örökség és turizmusfejlesztésNyíregyházán és Beregszászon

Európai Uniós pályázati program keretében újul meg a társszékesegyház és a beregszászi római katolikus templom

Partnerség határok nélkül – Európai Uniós pályázati program keretében újul meg a társszékesegyház és a beregszászi római katolikus templom

100 évvel ezelőtt még közös egyházmegyéhez tartozott a két római katolikus templom, ma már egy országhatár választja el azokat egymástól. Az Európai Unió Partnerség határok nélkül elnevezésű programja ezeket a határokat bontja le azzal, hogy a két egyházközségnek, mint együttműködő partnereknek nyújt 850 ezer euró támogatást Magyarország és Ukrajna két meghatározó, egyházi örökségként ránk maradt építészeti értékének megőrzésére, valamint azok kulturális és turisztikai fejlesztésére. A két egyházközség mellett egy-egy helyi turisztikai iroda segíti majd a fejlesztések idegenforgalmi népszerűsítését, határainkon innen és túl. A pályázatban együttműködő partnerek a közös projekt megnyitóját 2020. augusztus 26-án tartották Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban.

A projekt beruházásának eredményeként megújul a társszékesegyház orgonája, valamint egy többfunkciós közösségi teret, mosdókat, a templom plébánia felőli harangtornyában pedig kilátóközpontot alakítanak ki a műemlékvédelemre vonatkozó szigorú szabályok szem előtt tartásával. A templomba betérő látogatókat többnyelvű érintőképernyős információs tábla segíti majd a tájékozódásban. A beruházásnak köszönhetően a műemlék templom a szakrális szerepén túl Nyíregyháza kiemelt turisztikai helyszínévé is válhat.

A beregszászi római katolikus templom épületének és vízelvezető rendszerének felújításával, modern kerékpártároló kialakításával, érintőképernyős információs tábla kihelyezésével a program megvalósítja egyházi és európai kulturális örökségünk védelmét, valamint a templomnak a mai kor elvárásainak megfelelő bemutathatóságát. A munkálatoknak köszönhetően az épület újra méltó helyszínévé válhat a római katolikus közösségi- és hitéletnek.

A projekt ünnepélyes megnyitóján Felföldi László plébános köszöntötte a meghívottakat, majd dr. Harsányiné Tóbiás Tímea, a projekt pénzügyi vezetője ismertette a megvalósítás jogi és pénzügyi feltételeit, majd Fejér Péter, a projekt vezetője az elvégzendő munkálatokat mutatta be. Tarpai József, a beregszászi Római Katolikus Egyházközség kurátora a Kárpátalján végzendő munkálatokról, illetve Bordacsenkó Alexandra a megvalósíthatóság finanszírozási feltételeiről tájékoztattaa megjelentek.

A tervek és az engedélyek birtokában mindkét helyszínen heteken belül megkezdődnek a munkálatok. A projekt befejezése 2022 májusában ér véget. A munkálatok végzése idején a liturgiák és a társszékesegyház zavartalanul látogatható.

A projekt leírása:
A projekt célja a határokon átnyúló kulturális örökség megőrzése és népszerűsítése

A program címe:
Egyházi kulturális örökség és turizmusfejlesztés Nyíregyházán és Beregszászon

A program azonosítója:
HUSKROUA/1702/3.1/0057

A projektben résztvevő partnerszervezetek:
• Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Egyházközség – vezető partner/Magyarország
• Beregszászi Római Katolikus Templom Egyházközsége
– Ukrajna (Religious Community of Berehovo Roman Catholic Church)
• Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. – Magyarország
• Ukrán-Magyar Regionális Fejlesztési Központ – Ukrajna
(Ukrainian-Hungarian Regional Development Centre)

A megvalósítás időszaka: 2020. június 1. – 2022. május 31. (24 hónap)

A támogatás teljes összege: 844 979,11 EUR

A projekt az Európai Unió finanszírozásában, a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI CBC 2014-2020 Program támogatásával valósul meg.