PARTNERSÉG HATÁROK NÉLKÜL

Egyházi kulturális örökség és turizmusfejlesztésNyíregyházán és Beregszászon

Elkészült a plébániai látogatóközpont új közösségi tere

dsc01720 denoiseai clear sharpenai softness

A Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Egyházközség az eredetileg a társszékesegyház épületében kialakítani tervezett közösségi tér helyszínének módosítását kezdeményezte a munkálatok megvalósítását felügyelő Irányító Hatóságnál még 2021 februárjában. A módosítás engedélyezését követően a templommal szomszédos plébániaépületben alakították ki az új teret. A munkálatokkal augusztus elején végeztek a szakemberek.

A közösségi tér módosított helyszíne a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház épületével szomszédos plébánia épületének akadálymentesített, lifttel is megközelíthető második, legfelső emelete, ahol négy helyiség egybenyitásával tágas, világos, egységes teret hoztak létre. Az eredeti tervek szerint a templom főhajójából választottak volna le kb. 40 m2 területet a közösségi tér kialakítására, a módosításoknak megfelelően azonban a plébánia épületében válaszfalak bontásával és egy parapetfalra épített, méretre gyártott elemekből alakították ki az új, 110 m2 alapterületű, légkondicionált helyiséget, amely új ajtókat, padlóburkolatot és álmennyezetet is kapott. A munkálatok megkezdése előtt, eredetileg ilyen volt az átalakítandó terület:

dsc07072 edit (2)

A bontás utáni állapotában így nézett ki:

20210503 közösségi helyiség 001 (1)

Majd a munkálatok végeztével ilyen lett a plébánia épületében kialakított új közösségi tér:

dsc01720 denoiseai clear sharpenai softness

A módosított helyszínen kialakított közösségi tér korunk elvárásainak megfelelően tölti be mindazokat a funkciókat, amelyeket a pályázat keretében eredetileg megvalósítani tervezett az egyházközség, azonban az új tér jellegéből és méretéből adódóan további igényeket is kiszolgálhat.

A módosított helyszínnek köszönhetően nem csökken a templom eredeti befogadóképessége. További előny, hogy a tervezetthez képest majd háromszoros alapterületű közösségi tér létesült az új helyszínen, amely mind az akadálymentes megközelíthetőség, mind az infrastrukturális háttér, mind a járványhelyzet miatti szükséges óvintézkedések biztosíthatósága szempontjából kedvezőbb alternatívát jelent. A tágas térben lehetőség nyílik gyermekmegőrző funkció kialakítására is, ugyanis az új látogatóközpont mellett a plébánia egyéb kiszolgálóhelyiségei is rendelkezésre állnak.

„A megnövekedett befogadóképességnek köszönhetően az új helyiség közösségi teremként betöltött szerepe kibővül, mivel nagyobb létszámú rendezvények megszervezésére válik alkalmassá, miközben a templom épületének eredeti befogadóképessége nem csökken. Megszűnik a kockázata az egyházi tevékenységek, rendezvények megzavarásának. A látogatóközpontban lehetőség nyílik bármely, a templomban zajló esemény online közvetítésére, így akár ebből a helyiségből is követhetők a misék, egyházi rendezvények. Gyermekmegőrző, – játszó tér kialakítása is megoldható, ily módon a közösségi tér eredetileg tervezett gyermekmegőrző funkciója is megmarad, sőt tovább bővül, mivel a plébániai helyszínen tálalókonyha is rendelkezésre áll, amely étel és ital melegítését is lehetővé teszi a kisgyermekes szülők számára, továbbá pelenkázó-helyiség kialakítására is lehetőség van” – olvasható a módosítás indoklásában.

 

Szöveg: Papp Erika

Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine

ENI Cross-border Cooperation Programme 2014–2020

Ez a honlap az Európai Unió finanszírozásával jött létre. Tartalma az alkotók kizárólagos felelőssége, nem szükségszerűen tükrözi az Európai Unió nézeteit.

European Union flag

Az Európai Unió társfinanszírozásával
megvalósuló program