PARTNERSÉG HATÁROK NÉLKÜL

Egyházi kulturális örökség és turizmusfejlesztésNyíregyházán és Beregszászon

Tetőcsere – Megkezdték a beregszászi templom tetőszerkezetének cseréjét

dji 0291

Az eredeti ütemterv szerint 2021 májusában megkezdődtek a beregszászi Szent Kereszt Felmagasztalása templom tetőszerkezetének felújítási munkálatai. A templom épülete műemlék, ezért a munkálatokat szakaszokra bontva végzik, igazodva az aktuális időjárási helyzethez, ügyelve a mennyezeti- és falfreskók sértetlenségére. A megújult templomtető várhatón 2021 őszére készül el.

Az időjárás május végén tette lehetővé az ácsmunkák megkezdését a tetőszerkezet déli oldalán. A Szent Kereszt Felmagasztalása templom cserépléceinek cseréjéhez mintegy 40 m3 lucfenyőt, az 1400 m2 területű tetőszerkezet befedéséhez pedig 12 tonna összsúlyú, 0,55 mm vastagságú rézlemezt használnak fel.

A templomot jelenleg háromféle födém borítja: horganyzott bádog, cserép formájú lemez és pala, mely több helyen beázik, így a teljes tetőfelújítás jelenthet végleges megoldást az évtizedek óta húzódó problémára.

A munkálatokat nyolc nagyobb ütemben végzik és a födém teljes szerkezetére, a templom tornyára és a kápolna tetejére is kiterjednek.

Szöveg: Papp Erika

Fotó: Bunda Szabolcs

Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine

ENI Cross-border Cooperation Programme 2014–2020

Ez a honlap az Európai Unió finanszírozásával jött létre. Tartalma az alkotók kizárólagos felelőssége, nem szükségszerűen tükrözi az Európai Unió nézeteit.

European Union flag

Az Európai Unió társfinanszírozásával
megvalósuló program