PARTNERSÉG HATÁROK NÉLKÜL

Egyházi kulturális örökség és turizmusfejlesztésNyíregyházán és Beregszászon

Hajrában az orgonafelújítási projekt munkálatai

mg 1292 (1)

Több mint egy évig tartó szakmai előkészítés és tervezés eredményeként 2022 tavaszán elkezdődött a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház orgonájának korszerűsítése. Elismert orgonaszakértők, orgonaépítők, orgonaművészek és kántorok közösen dolgoznak azon, hogy a HUSKROUA/1702/3.1/0057 számú „Egyházi kulturális örökség és turizmusfejlesztés Nyíregyházán és Beregszászon” pályázat finanszírozásának köszönhetően korunk elvárásainak megfelelően szólaljon meg a társszékesegyházban a hangszerek királynője.

A tervezési szakaszban Csordás Gábor plébános, Hajdók Judit orgonaművész, orgonakutató és -szakértő, dr. Szilágyi Gyula orgonaművész, a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének tanára, továbbá a pécsi bazilika zenei igazgatója, Kovács Szilárd orgonaművész és Soltész Béla, a társszékesegyház kántor karnagya 2022 januárjában a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra gyárában találkozott szakmai egyeztetésen.

A társszékesegyház orgonáját jól ismerő orgonisták, kántorok is tanácsaikkal, észrevételekkel segítik az egyes szakmai munkafolyamatokat: Csizinszky László nyugalmazott kántor, Tirpák Ferenc egyházzenész, valamint az evangélikus gyülekezet orgnistája, Kiss Zoltán.

A munkálatok során – melynek minden egyes mozzanatát az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal felügyeli – kibővítik a templomi kisorgonát, valamint egy új játékasztalt építenek a szentély közelében, mely a nagyorgona megszólaltatására is alkalmas lesz. A munkálatok több szakember összehangolt, többezer órás munkavégzése nyomán egyszerre több munkaterületen is zajlanak a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra szakmai irányításával, akiknek a munkájához elektromérnökök is csatlakoznak.

Minden templom orgonája egyedi és megismételhetetlen, kezdve a méreteitől, a hangszínein át a külső- és belső kivitelezésén keresztül. Ezért is szükséges, hogy orgonaszakértők és orgonaművészek szaktudásával valósítsák meg a társszékesegyház előzetesen az úgynevezett karorgona, később pedig ehhez kapcsolódóan a nagyorgona bővítését.

A karorgonára nagy igény mutatkozik a társszékesegyházban, hiszen a templom rangjának, méretének és akusztikájának köszönhetően sokféle liturgikus programnak otthont ad: litániák, zsolozsmák, esküvők, szentmisék, zenés áhítatok, melyeken az orgona komoly szerepet kap.

A karorgona méreteiben, sípmennyiségében, ezáltal hangzásában is szerényebb, mint az épített, százéves Angster-orgona, így csak a kisebb létszámú alkalmakon fogják elsősorban használni. Különlegessége abban rejlik, hogy az úgynevezett játszóasztala akár a templomtér közepére, az oltár elé is helyezhető, így a kórusok kíséretekor a karnagy és az orgonista között kiváló lehet a kontaktus.

Másik előnye, hogy a karorgona játszóasztaláról megszólaltatható lesz a nagyorgona is: miközben az orgonista lent játszik, a sípok, illetve a hangok a karzaton szólalnak meg. Ez az új funkció a későbbiekben nagyon jól használható lesz majd orgonahangversenyeken, azt követően, amikor a nagyorgona felújítása és bővítése is megtörténik.

A karorgona és a játszóasztal nyújtotta hangzást a tervek szerint 2022 októberétől hallhatja majd a nagyközönség a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban.

 

Szöveg: Soltész Béla, Papp Erika

Fotó: Papp Erika, Soltész Béla

Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine

ENI Cross-border Cooperation Programme 2014–2020

Ez a honlap az Európai Unió finanszírozásával jött létre. Tartalma az alkotók kizárólagos felelőssége, nem szükségszerűen tükrözi az Európai Unió nézeteit.

European Union flag

Az Európai Unió társfinanszírozásával
megvalósuló program