PARTNERSHIP WITHOUT BORDERS

Religious cultural heritage and tourism developmentin Nyíregyháza and Berehovo

Átadták a társszékesegyház új karorgonáját

dsc00001 arw dxo deepprime denoiseai clear

A Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház Szent József-oltára előtt felállított karorgona műszaki átadás-átvétele hivatalos külsőségek között történt meg 2022. november 15-én.

A 2021 második felében kezdődött szakmai egyeztetések és az azt követő műhelymunkák után a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. munkatársai 2022. október 10-én megkezdték a karorgona felállítását, szerelését és beüzemelését a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban. A hangszer hangolása és intonálása november közepén fejeződött be.

Hajdók Judit orgonaművész, a pályázat megbízott műszaki ellenőre a karorgonát megvizsgálta és kipróbálta. A szakember megállapította, hogy a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra teljes körűen teljesítette a vállalt munkálatokat. Hajdók Judit szakvéleménye szerint a felújított, bővített és korszerűsített orgona a jövőben jól el fogja látni egy karorgona elvárható funkcióit, a kórus- és kamarazene kíséréseket, illetve szentmisék liturgikus szolgálatát.

dsc00028 arw dxo deepprime denoiseai clear

A karorgona méreteiben, sípmennyiségében, ezáltal hangzásában is szerényebb, mint a templom épített, százéves Angster-orgonája, így elsősorban csak a kisebb létszámú alkalmakon fogják használni. Különlegessége abban rejlik, hogy az úgynevezett játszóasztala a templomtér közepére, az oltár elé is helyezhető, így a kórusok kíséretekor a karnagy és az orgonista között kiváló lehet a kontaktus.

dsc00076 arw dxo deepprime denoiseai clear

Másik előnye, hogy a karorgona játszóasztaláról egy következő fejlesztés eredményeként megszólaltatható lesz a nagyorgona is: miközben az orgonista lent játszik, a sípok, illetve a hangok a karzaton szólalnak meg. Ez az új funkció a későbbiekben nagyon jól használható lesz majd orgonahangversenyeken, azt követően, amikor a nagyorgona felújítása és bővítése is megtörténik.

A november 15-i műszaki átadáson jelen volt Csordás Gábor, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébánosa, Soltész Béla, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház kántora, Hajdók Judit orgonaművész, megbízott műszaki ellenőr Dr. Harsányiné Dr. Tóbiás Tímea, a HUSKROUA/1702/3.1/0057 azonosítószámú „Religious cultural heritage and tourism development in Nyíregyháza and Berehovo (RECREATE)” című pályázat projektmenedzsere, Budavári Attila aranykoszorús orgonaépítő mester, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. ügyvezetője, Gábor Tamás, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. üzemvezetője, Nagy Tibor, a SZSZBM Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály Építésügyi, Építésfelügyeleti és Örökségvédelmi Osztály műemlék szakügyintézője, Kiss Zoltán orgonaművész, tanár, Csizinszky László nyugalmazott székesegyházi kántor.

dsc00183 arw dxo deepprime denoiseai clear

A karorgonát és a játszóasztalt ünnepi hangverseny keretében avatják fel 2022. december 11-én, advent harmadik vasárnapján, amikor Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök megáldja a hangszert.

Text: Papp Erika

Photo: Zadubenszki Norbert

Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine

ENI Cross-border Cooperation Programme 2014–2020

This website has been funded by the European Union. Its content is the sole responsibility of its authors and does not necessarily reflect the views of the European Union.

European Union flag

The programme is co-financed
by the European Union