PARTNERSHIP WITHOUT BORDERS

Religious cultural heritage and tourism developmentin Nyíregyháza and Berehovo

Megérkezett a karorgona Nyíregyházára

orgona7

Hosszú hónapok óta tartó szakmai előkészítés eredményeként 2022. október 10-én a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra munkatársai elemekre szedve szállították Nyíregyházára a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház új karorgonáját.

A sok dolgos kéz éjszakába nyúló, megfeszített munkájának köszönhetően a teljes szerkezet és az orgonasípok is délutánra már a helyükre kerültek.

Az előkészítés minden egyes fázisát az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal felügyelte. A munkálatok több szakember összehangolt munkavégzése nyomán egyszerre több munkaterületen is zajlottak a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra szakmai irányításával.

A karorgonára nagy igény mutatkozik a társszékesegyházban, hiszen a templom rangjának, méretének és akusztikájának köszönhetően sokféle liturgikus programnak otthont ad: litániák, zsolozsmák, esküvők, szentmisék, zenés áhítatok, melyeken az orgona komoly szerepet kap.

A karorgona méreteiben, sípmennyiségében, ezáltal hangzásában is szerényebb, mint a templom épített, százéves Angster-orgonája, így csak a kisebb létszámú alkalmakon fogják elsősorban használni. Különlegessége abban rejlik, hogy az úgynevezett játszóasztala akár a templomtér közepére, az oltár elé is helyezhető, így a kórusok kíséretekor a karnagy és az orgonista között kiváló lehet a kontaktus.

Másik előnye, hogy a karorgona játszóasztaláról megszólaltatható lesz a nagyorgona is: miközben az orgonista lent játszik, a sípok, illetve a hangok a karzaton szólalnak meg. Ez az új funkció a későbbiekben nagyon jól használható lesz majd orgonahangversenyeken, azt követően, amikor a nagyorgona felújítása és bővítése is megtörténik.

A karorgona és a játszóasztal ünnepélyes átadását és püspöki megáldását 2022. december 11-én, advent harmadik vasárnapján tartják.

 

Text: PE

Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine

ENI Cross-border Cooperation Programme 2014–2020

This website has been funded by the European Union. Its content is the sole responsibility of its authors and does not necessarily reflect the views of the European Union.

European Union flag

The programme is co-financed
by the European Union