PARTNERSÉG HATÁROK NÉLKÜL

Egyházi kulturális örökség és turizmusfejlesztésNyíregyházán és Beregszászon

Átadták a társszékesegyház új karorgonáját

dsc00001 arw dxo deepprime denoiseai clear

A Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház Szent József-oltára előtt felállított karorgona műszaki átadás-átvétele hivatalos külsőségek között történt meg 2022. november 15-én.

A 2021 második felében kezdődött szakmai egyeztetések és az azt követő műhelymunkák után a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. munkatársai 2022. október 10-én megkezdték a karorgona felállítását, szerelését és beüzemelését a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban. A hangszer hangolása és intonálása november közepén fejeződött be.

Hajdók Judit orgonaművész, a pályázat megbízott műszaki ellenőre a karorgonát megvizsgálta és kipróbálta. A szakember megállapította, hogy a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra teljes körűen teljesítette a vállalt munkálatokat. Hajdók Judit szakvéleménye szerint a felújított, bővített és korszerűsített orgona a jövőben jól el fogja látni egy karorgona elvárható funkcióit, a kórus- és kamarazene kíséréseket, illetve szentmisék liturgikus szolgálatát.

dsc00028 arw dxo deepprime denoiseai clear

A karorgona méreteiben, sípmennyiségében, ezáltal hangzásában is szerényebb, mint a templom épített, százéves Angster-orgonája, így elsősorban csak a kisebb létszámú alkalmakon fogják használni. Különlegessége abban rejlik, hogy az úgynevezett játszóasztala a templomtér közepére, az oltár elé is helyezhető, így a kórusok kíséretekor a karnagy és az orgonista között kiváló lehet a kontaktus.

dsc00076 arw dxo deepprime denoiseai clear

Másik előnye, hogy a karorgona játszóasztaláról egy következő fejlesztés eredményeként megszólaltatható lesz a nagyorgona is: miközben az orgonista lent játszik, a sípok, illetve a hangok a karzaton szólalnak meg. Ez az új funkció a későbbiekben nagyon jól használható lesz majd orgonahangversenyeken, azt követően, amikor a nagyorgona felújítása és bővítése is megtörténik.

A november 15-i műszaki átadáson jelen volt Csordás Gábor, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébánosa, Soltész Béla, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház kántora, Hajdók Judit orgonaművész, megbízott műszaki ellenőr Dr. Harsányiné Dr. Tóbiás Tímea, a HUSKROUA/1702/3.1/0057 azonosítószámú „Religious cultural heritage and tourism development in Nyíregyháza and Berehovo (RECREATE)” című pályázat projektmenedzsere, Budavári Attila aranykoszorús orgonaépítő mester, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. ügyvezetője, Gábor Tamás, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. üzemvezetője, Nagy Tibor, a SZSZBM Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály Építésügyi, Építésfelügyeleti és Örökségvédelmi Osztály műemlék szakügyintézője, Kiss Zoltán orgonaművész, tanár, Csizinszky László nyugalmazott székesegyházi kántor.

dsc00183 arw dxo deepprime denoiseai clear

A karorgonát és a játszóasztalt ünnepi hangverseny keretében avatják fel 2022. december 11-én, advent harmadik vasárnapján, amikor Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök megáldja a hangszert.

Szöveg: Papp Erika

Fotó: Zadubenszki Norbert

Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine

ENI Cross-border Cooperation Programme 2014–2020

Ez a honlap az Európai Unió finanszírozásával jött létre. Tartalma az alkotók kizárólagos felelőssége, nem szükségszerűen tükrözi az Európai Unió nézeteit.

European Union flag

Az Európai Unió társfinanszírozásával
megvalósuló program