PARTNERSHIP WITHOUT BORDERS

Religious cultural heritage and tourism developmentin Nyíregyháza and Berehovo

Készül a látogatóközponti közösségi terem Nyíregyházán – Megkezdődtek az átalakítási munkálatok

20210503 közösségi helyiség 001

Felülvizsgálva a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház turisztikai célú infrastrukturális fejlesztését, a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Egyházközség a templomi közösségi tér helyszínének módosítását kezdeményezte, melynek engedélyezését követően az – eredetileg a templomépületbe tervezett – közösségi tér kialakításának munkálatai a templommal szomszédos plébániaépületben kezdődtek meg 2021 áprilisában. Az elvégzendő átalakításoknak köszönhetően a plébánián létesülő látogatóközpont magas színvonalon lesz képes kiszolgálni a felmerülő közösségi igényeket.

A közösségi tér leendő helyszíne a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház épületével szomszédos plébániaépület akadálymentesített, lifttel is megközelíthető második, legfelső emelete, ahol eredetileg négy, egymás mellett elhelyezkedő szoba egybenyitásával tágas, világos, egységes teret hoznak létre. A válaszfalak bontásával és egy jelenleg is meglévő ún. parapetfal tetejére épített, transzparens elválasztó szerkezettel alakítják ki a tágas, klimatizált helyiséget, amely új ajtókat, padlóburkolatot és álmennyezetet is kap.

A plébánia épületében tágasabb, korszerűbb helyszín áll a látogatóközpont rendelkezésére és a korábban tervezett funkciók elhelyezésére, mivel a templomépületben eredetileg 40 négyzetméternyi leválasztott területet alakítottak volna ki erre a célra , a plébánián azonban egy rendkívül tágas, kb. 110 négyzetméter alapterületű helyiségben működik majd a látogatóközpont.

A kialakításra kerülő központ a módosított helyszínen magas színvonalon látja majd el mindazokat a funkciókat, amelyeket a pályázat keretében eredetileg megvalósítani terveztek, de az új helyszín jellegéből és méretéből adódóan további igényeket is kiszolgálhat.

A módosítás további előnye, hogy az eredeti terv módosítása révén nem csökken a templom eredeti befogadóképessége, továbbá az új, plébániai helyszínen lényegesen nagyobb alapterületű közösségi tér jön létre, mely mind az akadálymentes megközelíthetőség, mind az infrastrukturális háttér, mind pedig a járványhelyzet miatt szükséges óvintézkedések biztosíthatósága szempontjából kedvezőbb alternatívát jelent, továbbá lehetőséget biztosít a pályázati tervben szereplő gyermekmegőrző funkció kialakítására is.

Text: Papp Erika

Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine

ENI Cross-border Cooperation Programme 2014–2020

This website has been funded by the European Union. Its content is the sole responsibility of its authors and does not necessarily reflect the views of the European Union.

European Union flag

The programme is co-financed
by the European Union