PARTNERSÉG HATÁROK NÉLKÜL

Egyházi kulturális örökség és turizmusfejlesztésNyíregyházán és Beregszászon

Készül a látogatóközponti közösségi terem Nyíregyházán – Megkezdődtek az átalakítási munkálatok

20210503 közösségi helyiség 001

Felülvizsgálva a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház turisztikai célú infrastrukturális fejlesztését, a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Egyházközség a templomi közösségi tér helyszínének módosítását kezdeményezte, melynek engedélyezését követően az – eredetileg a templomépületbe tervezett – közösségi tér kialakításának munkálatai a templommal szomszédos plébániaépületben kezdődtek meg 2021 áprilisában. Az elvégzendő átalakításoknak köszönhetően a plébánián létesülő látogatóközpont magas színvonalon lesz képes kiszolgálni a felmerülő közösségi igényeket.

A közösségi tér leendő helyszíne a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház épületével szomszédos plébániaépület akadálymentesített, lifttel is megközelíthető második, legfelső emelete, ahol eredetileg négy, egymás mellett elhelyezkedő szoba egybenyitásával tágas, világos, egységes teret hoznak létre. A válaszfalak bontásával és egy jelenleg is meglévő ún. parapetfal tetejére épített, transzparens elválasztó szerkezettel alakítják ki a tágas, klimatizált helyiséget, amely új ajtókat, padlóburkolatot és álmennyezetet is kap.

A plébánia épületében tágasabb, korszerűbb helyszín áll a látogatóközpont rendelkezésére és a korábban tervezett funkciók elhelyezésére, mivel a templomépületben eredetileg 40 négyzetméternyi leválasztott területet alakítottak volna ki erre a célra , a plébánián azonban egy rendkívül tágas, kb. 110 négyzetméter alapterületű helyiségben működik majd a látogatóközpont.

A kialakításra kerülő központ a módosított helyszínen magas színvonalon látja majd el mindazokat a funkciókat, amelyeket a pályázat keretében eredetileg megvalósítani terveztek, de az új helyszín jellegéből és méretéből adódóan további igényeket is kiszolgálhat.

A módosítás további előnye, hogy az eredeti terv módosítása révén nem csökken a templom eredeti befogadóképessége, továbbá az új, plébániai helyszínen lényegesen nagyobb alapterületű közösségi tér jön létre, mely mind az akadálymentes megközelíthetőség, mind az infrastrukturális háttér, mind pedig a járványhelyzet miatt szükséges óvintézkedések biztosíthatósága szempontjából kedvezőbb alternatívát jelent, továbbá lehetőséget biztosít a pályázati tervben szereplő gyermekmegőrző funkció kialakítására is.

Szöveg: Papp Erika

Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine

ENI Cross-border Cooperation Programme 2014–2020

Ez a honlap az Európai Unió finanszírozásával jött létre. Tartalma az alkotók kizárólagos felelőssége, nem szükségszerűen tükrözi az Európai Unió nézeteit.

European Union flag

Az Európai Unió társfinanszírozásával
megvalósuló program