PARTNERSÉG HATÁROK NÉLKÜL

Egyházi kulturális örökség és turizmusfejlesztésNyíregyházán és Beregszászon

Megérkezett a karorgona Nyíregyházára

orgona7

Hosszú hónapok óta tartó szakmai előkészítés eredményeként 2022. október 10-én a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra munkatársai elemekre szedve szállították Nyíregyházára a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház új karorgonáját.

A sok dolgos kéz éjszakába nyúló, megfeszített munkájának köszönhetően a teljes szerkezet és az orgonasípok is délutánra már a helyükre kerültek.

Az előkészítés minden egyes fázisát az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal felügyelte. A munkálatok több szakember összehangolt munkavégzése nyomán egyszerre több munkaterületen is zajlottak a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra szakmai irányításával.

A karorgonára nagy igény mutatkozik a társszékesegyházban, hiszen a templom rangjának, méretének és akusztikájának köszönhetően sokféle liturgikus programnak otthont ad: litániák, zsolozsmák, esküvők, szentmisék, zenés áhítatok, melyeken az orgona komoly szerepet kap.

A karorgona méreteiben, sípmennyiségében, ezáltal hangzásában is szerényebb, mint a templom épített, százéves Angster-orgonája, így csak a kisebb létszámú alkalmakon fogják elsősorban használni. Különlegessége abban rejlik, hogy az úgynevezett játszóasztala akár a templomtér közepére, az oltár elé is helyezhető, így a kórusok kíséretekor a karnagy és az orgonista között kiváló lehet a kontaktus.

Másik előnye, hogy a karorgona játszóasztaláról megszólaltatható lesz a nagyorgona is: miközben az orgonista lent játszik, a sípok, illetve a hangok a karzaton szólalnak meg. Ez az új funkció a későbbiekben nagyon jól használható lesz majd orgonahangversenyeken, azt követően, amikor a nagyorgona felújítása és bővítése is megtörténik.

A karorgona és a játszóasztal ünnepélyes átadását és püspöki megáldását 2022. december 11-én, advent harmadik vasárnapján tartják.

 

Szöveg: PE

Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine

ENI Cross-border Cooperation Programme 2014–2020

Ez a honlap az Európai Unió finanszírozásával jött létre. Tartalma az alkotók kizárólagos felelőssége, nem szükségszerűen tükrözi az Európai Unió nézeteit.

European Union flag

Az Európai Unió társfinanszírozásával
megvalósuló program