PARTNERSHIP WITHOUT BORDERS

Religious cultural heritage and tourism developmentin Nyíregyháza and Berehovo

Tetőcsere – Megkezdték a beregszászi templom tetőszerkezetének cseréjét

dji 0291

Az eredeti ütemterv szerint 2021 májusában megkezdődtek a beregszászi Szent Kereszt Felmagasztalása templom tetőszerkezetének felújítási munkálatai. A templom épülete műemlék, ezért a munkálatokat szakaszokra bontva végzik, igazodva az aktuális időjárási helyzethez, ügyelve a mennyezeti- és falfreskók sértetlenségére. A megújult templomtető várhatón 2021 őszére készül el.

Az időjárás május végén tette lehetővé az ácsmunkák megkezdését a tetőszerkezet déli oldalán. A Szent Kereszt Felmagasztalása templom cserépléceinek cseréjéhez mintegy 40 m3 lucfenyőt, az 1400 m2 területű tetőszerkezet befedéséhez pedig 12 tonna összsúlyú, 0,55 mm vastagságú rézlemezt használnak fel.

A templomot jelenleg háromféle födém borítja: horganyzott bádog, cserép formájú lemez és pala, mely több helyen beázik, így a teljes tetőfelújítás jelenthet végleges megoldást az évtizedek óta húzódó problémára.

A munkálatokat nyolc nagyobb ütemben végzik és a födém teljes szerkezetére, a templom tornyára és a kápolna tetejére is kiterjednek.

Text: Papp Erika

Photo: Bunda Szabolcs

Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine

ENI Cross-border Cooperation Programme 2014–2020

This website has been funded by the European Union. Its content is the sole responsibility of its authors and does not necessarily reflect the views of the European Union.

European Union flag

The programme is co-financed
by the European Union