PARTNERSHIP WITHOUT BORDERS

Religious cultural heritage and tourism developmentin Nyíregyháza and Berehovo

Új helyszínen a közösségi terem

img 2323

A Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Egyházközség, felülvizsgálva a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház turisztikai célú infrastrukturális fejlesztését, módosítási indítványt nyújtott be 2021 márciusában az Irányító Hatósághoz. A módosítási kérelmet az Irányító Hatóság elfogadta, így eredetileg a társszékesegyház épületébe tervezett közösségi teret a templommal szomszédos plébániaépületben alakítják ki.

A benyújtott módosítás szerint elvégzendő átalakításoknak köszönhetően a plébánián látogatóközpont létesül, amely tartalmasabban szolgálja a turisztikai célkitűzések megvalósítását. A plébánia épületében több hely áll rendelkezésre a látogatóközpont és a korábban tervezett funkciók elhelyezésére, mivel a templomban egy kb. 40 m2-es leválasztott terület kialakításáról volt szó, a plébánián azonban egy kb. 110 m2-es helyiség működik majd látogatóközpontként.

Az eredetileg több, külön szobákból álló helyszínen a válaszfalak bontásával és egy jelenleg is meglévő parapetfal tetejére épített transzparens szerkezettel alakul ki az új, 110 m2-es helyiség, amely új ajtókat, padlóburkolatot és álmennyezetet kap.

A létrehozandó központ ellátja mindazokat a funkciókat, amelyeket a pályázat keretében eredetileg megvalósítani terveztünk, azonban az új helyszín jellegéből és méretéből adódóan további igényeket is kiszolgálhat.

Az eredeti terve módosítása révén nem csökken a templom befogadóképessége, továbbá sokkal nagyobb alapterületű közösségi tér/látogatóközpont létesülhet az új helyszínen, amely mind az akadálymentes megközelíthetőség, mind az infrastrukturális háttér, mind a járványhelyzet miatti szükséges óvintézkedések biztosíthatósága szempontjából kedvezőbb alternatívát jelent, illetve megőrzi a pályázatban tervezett gyermekmegőrző funkciót is.

Text: Papp Erika

Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine

ENI Cross-border Cooperation Programme 2014–2020

This website has been funded by the European Union. Its content is the sole responsibility of its authors and does not necessarily reflect the views of the European Union.

European Union flag

The programme is co-financed
by the European Union