PARTNERSÉG HATÁROK NÉLKÜL

Egyházi kulturális örökség és turizmusfejlesztésNyíregyházán és Beregszászon

Új helyszínen a közösségi terem

img 2323

A Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Egyházközség, felülvizsgálva a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház turisztikai célú infrastrukturális fejlesztését, módosítási indítványt nyújtott be 2021 márciusában az Irányító Hatósághoz. A módosítási kérelmet az Irányító Hatóság elfogadta, így eredetileg a társszékesegyház épületébe tervezett közösségi teret a templommal szomszédos plébániaépületben alakítják ki.

A benyújtott módosítás szerint elvégzendő átalakításoknak köszönhetően a plébánián látogatóközpont létesül, amely tartalmasabban szolgálja a turisztikai célkitűzések megvalósítását. A plébánia épületében több hely áll rendelkezésre a látogatóközpont és a korábban tervezett funkciók elhelyezésére, mivel a templomban egy kb. 40 m2-es leválasztott terület kialakításáról volt szó, a plébánián azonban egy kb. 110 m2-es helyiség működik majd látogatóközpontként.

Az eredetileg több, külön szobákból álló helyszínen a válaszfalak bontásával és egy jelenleg is meglévő parapetfal tetejére épített transzparens szerkezettel alakul ki az új, 110 m2-es helyiség, amely új ajtókat, padlóburkolatot és álmennyezetet kap.

A létrehozandó központ ellátja mindazokat a funkciókat, amelyeket a pályázat keretében eredetileg megvalósítani terveztünk, azonban az új helyszín jellegéből és méretéből adódóan további igényeket is kiszolgálhat.

Az eredeti terve módosítása révén nem csökken a templom befogadóképessége, továbbá sokkal nagyobb alapterületű közösségi tér/látogatóközpont létesülhet az új helyszínen, amely mind az akadálymentes megközelíthetőség, mind az infrastrukturális háttér, mind a járványhelyzet miatti szükséges óvintézkedések biztosíthatósága szempontjából kedvezőbb alternatívát jelent, illetve megőrzi a pályázatban tervezett gyermekmegőrző funkciót is.

Szöveg: Papp Erika

Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine

ENI Cross-border Cooperation Programme 2014–2020

Ez a honlap az Európai Unió finanszírozásával jött létre. Tartalma az alkotók kizárólagos felelőssége, nem szükségszerűen tükrözi az Európai Unió nézeteit.

European Union flag

Az Európai Unió társfinanszírozásával
megvalósuló program