PARTNERSHIP WITHOUT BORDERS

Religious cultural heritage and tourism developmentin Nyíregyháza and Berehovo

Visszaszámlálás – Hamarosan kezdődik a templomfödém felújítása

img 20210316 132351

A tetőfedő és bádogos munkálatokat végző szakemberek már csak a kedvező időjárást várják, hogy hozzákezdjenek a beregszászi Szent Kereszt Felmagasztalása templom tetőszerkezetének teljes felújításához. Az épület jelenleg háromféle födémmel van fedve: horganyzott bádoglemezzel, palalemezzel és cserép formájú lemezzel, így a teljes felújítás végleges megoldást jelenthet a beázás évtizedek óta húzódó problémájára.

Az Egyházi kulturális örökség és turizmusfejlesztés Nyíregyházán és Beregszászon elnevezésű, határon átnyúló projekt finanszírozásában a templom tetőszerkezetének a felújításához faanyagot, a fedéshez rézlemezt vásárolt a plébánia. 2020 végén érkezett meg a gombásodás ellen kezelt mintegy 40 m3 felfűrészelt fenyő faanyag, melyet jelenleg a templom udvarán tárolnak fedett, de szellős helyen. A fedéshez Németországból 0,55 mm vastagságú rézlemezt, vörösréz kupalemezeket, szellőztető vörösréz rácsokat, hófogókat vásároltak. A 12 tonna összsúlyú vörösréz lemez tekercsben érkezett és a tető 1400 m2 területét fedi majd be.

A templom épülete műemlék, ezért a tetőszerkezet felújítását szakaszokra bontva végzik majd, ügyelve a mennyezeti- és falfreskók sértetlenségére. A munkálatok várhatóan 2021 végén fejeződnek majd be.

Text: Papp Erika

Photo: Kurmay Sándor

Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine

ENI Cross-border Cooperation Programme 2014–2020

This website has been funded by the European Union. Its content is the sole responsibility of its authors and does not necessarily reflect the views of the European Union.

European Union flag

The programme is co-financed
by the European Union