PARTNERSÉG HATÁROK NÉLKÜL

Egyházi kulturális örökség és turizmusfejlesztésNyíregyházán és Beregszászon

Visszaszámlálás – Hamarosan kezdődik a templomfödém felújítása

img 20210316 132351

A tetőfedő és bádogos munkálatokat végző szakemberek már csak a kedvező időjárást várják, hogy hozzákezdjenek a beregszászi Szent Kereszt Felmagasztalása templom tetőszerkezetének teljes felújításához. Az épület jelenleg háromféle födémmel van fedve: horganyzott bádoglemezzel, palalemezzel és cserép formájú lemezzel, így a teljes felújítás végleges megoldást jelenthet a beázás évtizedek óta húzódó problémájára.

Az Egyházi kulturális örökség és turizmusfejlesztés Nyíregyházán és Beregszászon elnevezésű, határon átnyúló projekt finanszírozásában a templom tetőszerkezetének a felújításához faanyagot, a fedéshez rézlemezt vásárolt a plébánia. 2020 végén érkezett meg a gombásodás ellen kezelt mintegy 40 m3 felfűrészelt fenyő faanyag, melyet jelenleg a templom udvarán tárolnak fedett, de szellős helyen. A fedéshez Németországból 0,55 mm vastagságú rézlemezt, vörösréz kupalemezeket, szellőztető vörösréz rácsokat, hófogókat vásároltak. A 12 tonna összsúlyú vörösréz lemez tekercsben érkezett és a tető 1400 m2 területét fedi majd be.

A templom épülete műemlék, ezért a tetőszerkezet felújítását szakaszokra bontva végzik majd, ügyelve a mennyezeti- és falfreskók sértetlenségére. A munkálatok várhatóan 2021 végén fejeződnek majd be.

Szöveg: Papp Erika

Fotó: Kurmay Sándor

Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine

ENI Cross-border Cooperation Programme 2014–2020

Ez a honlap az Európai Unió finanszírozásával jött létre. Tartalma az alkotók kizárólagos felelőssége, nem szükségszerűen tükrözi az Európai Unió nézeteit.

European Union flag

Az Európai Unió társfinanszírozásával
megvalósuló program